Välkommen till vår blogg!
På denna blogg kommer ni att kunna följa oss i vår pedagogiska verksamhet. Med allt roligt och spännande som vi hittar på tillsammans.

tisdag 12 april 2011

Friskis pass ute

Idag hade vi ett friskis och svettis pass ute. De flesta av barnen var riktigt sugna på att vara med och gympa men några av barnen ville hellre leka själva på gården. Detta tyckte vi var okej eftersom dem redan hade hunnit börja sin lek när vi drog igång friskis passet. Efter friskis passet drack vi lite välbehövligt vatten i värmen.

 


språkets möjligheter

Språk innefattar så mycket och används i alla vardagliga situationer. Att kunna använda språket är att kunna använda symboler, att kunna förstå att något står för något annat. Vi kommunicerar på olika symbolspråk. Talspråket, skriftspråket, musik, bild, dans, matematik och fysik för att nämna några. Ju fler symbolspråk ett barn lär sig desto rikare upplever det sin värld och sitt själv.

Ett annat viktigt symbolspråk är leken. I leken får barnet möjlighet att uttrycka sina erfarenheter och upplevelser, tankar och känslor. Det uttrycker och bearbetar exempelvis upplevelser ur en berättelse. barnet frigör sig från den konkreta verkligheten och kliver in i fantasins värld. Här sker ett samspel med andra och talspråket för lekens handling framåt. När barnet provar olika roller testar det på hur det känns att vara någon annan, provar olika röstlägen och imiterar andra. Barnet utvecklar sitt talspråk, ökar på sitt ordförråd och utvecklar sin sociala och empatiska förmåga samt sin identitet. Språkets betydelse och utveckling hos barnet innebär alltså fantastiska möjligheter!