Välkommen till vår blogg!
På denna blogg kommer ni att kunna följa oss i vår pedagogiska verksamhet. Med allt roligt och spännande som vi hittar på tillsammans.

onsdag 1 juni 2011

Utedag: på vår gård

Idag har vi varit små naturdeckare och undersökt hur vår natur ser ut på vår fina förskolegård. Barnen var jätte nyfikna och många frågor blev det. Bland annat hittade vi en grankotte och till saken hör att vi inte har någon gran på vår gården. Men ett av barnen sa då ”jag tror att ekorren, musen eller haren som tagit med sig den hit”. Vi tittade på bilder på hur en kotte ser ut om en ekorre har ätit på den eller om en mus har varit framme och mumsat.
Vår uppätna grankotte
När en mus har varit framme och ätit på en kotte så är den väldigt rent gnaget. Men när en ekorre har varit i farten så är den mycket mer slarvig på att äta upp kotten. Där bestämde vi tillsammans att det var musen som varit framme och ätit på vår kotte.

Vi tittade och pratade om de olika träden som fanns på gården och det fanns många olika sorter så vi tog och tittade på dem som det fanns flest av bland annat björk, bok, rönn och hassel. Vi hittade även lite nässlor, barnen blev väldigt fascinerade när vi berättade att man faktiskt kan göra soppa på nässlorna.

Under en sten hittade vi två maskar och en massa små myror (skogens renhållningsarbetare) och små myrägg. Vi funderade på om:
Är myrorna och daggmaskarna kompisar?
Äter myrorna maskar eller äter myrorna maskarna?
Vems var de små äggen?
Dessa frågor kommer vi arbeta vidare med barnen och även gå igenom alla  trädens löv en gång till. Vi har även ett par tankenötter som barnen ska få fundera fram svaret på.
nässlor
Bland annat rönn, hassel, blåbär, björk och bok

Vi läser i boken "småkryp"

Vår tavla där vi samlar sakerna som vi hittade och undersökte på gården.  




Vi lekte även "Kims lek". Vi lade ett par olika grejer på marken barnen fick studera sakerna som vi lagt fram sen fick dem blunda. När dem blundade tog vi bort en sak och sen två saker. Barnen fixade det jättebra. Sista gången de skulle gissa vad vi tagit bort lät vi alt vara kvar. Oj vad dem funderade! Till slut sa ett barn: "jag funderar och funderar". Sen avslöjade vi varför dem inte kunde komma på vad som var borta. Barnen skrattade och tyckte det var jätteroligt.